iridosiklit (Üveit) nedir?
İridosiklit, gözde bir yaralanma, enfeksiyon veya otoimmün durumun neden olabileceği bir tür iltihaplanmadır. İridosiklit , gözün orta tabakası olan uveanın iltihaplanmasına atıfta bulunan genel bir terim olan bir üveit türüdür.Uvea iris,silier cisim ve koroidi içerir
Üveit tipik olarak üç kategoriye ayrılır:
- Anterior – İris veya iris ve siliyer cismin iltihabı
- Orta – Siliyer cismin iltihabı
- Arka – koroid iltihabı
Tüm üvea iltihaplanırsa, bu yaygın üveit olarak bilinir .
Ön üveit, üç tipten en yaygın olanıdır ve aşağıdakilere ayrılabilir:
- İritis – iris iltihabı
- İridosiklit – İris ve siliyer cisim iltihabı, gözün irisin arkasında bulunan ve yakındaki nesnelere odaklanmanıza yardımcı olan bir kısmı
İşte iridosiklitin nedenleri ve semptomlarına ve semptomları fark ettiğinizde göz doktorunuzu görmenin neden görme kaybını önlemeye yardımcı olabileceğine dair bilgiler.
İridosiklit nasıl olur?
Bir iridosiklit vakasının spesifik nedeni çoğu zaman bilinmemektedir. Aslında, üç vakadan birinin bilinen bir nedeni olmayabilir. Bazı durumlarda iridosiklit, yaralanmadan (travmatik iridosiklit) veya enfeksiyonlardan veya diğer faktörlerden (travmatik olmayan iridosiklit) kaynaklanabilir.
Travmatik iridosiklit , kimyasal yanıklar, künt göz travması veya gözde bir dürtme gibi herhangi bir göz yaralanmasından kaynaklanabilir.Bu durumlarda, göz iyileştikçe iltihaplanma ve şişlik birkaç hafta içinde azalma eğilimindedir. Ancak, yaralanmanın neden olduğu kalıcı görme sorunları olabilir.
Travmatik olmayan iridosiklit ayrıca aşağıdakiler dahil çeşitli enfeksiyon ve hastalıklardan kaynaklanabilir:
- Lyme Hastalığı,frengi, tüberküloz gibi bakteriyel enfeksiyon
- Toksoplazmoz gibi paraziter enfeksiyon
- Herpes simpleks, herpes zoster’ın neden olduğu göz zonlaları gibi viral enfeksiyon
- Bir ilaca ters tepki
- Göz kapağı sedef hastalığı , jüvenil romatoid artrit veya sistemik lupus eritamatozis gibi otoimmün hastalıklar
- HIV / AIDS’in neden olduğu gibi, zayıflamış bağışıklık sistemi
- İnflamatuar barsak hastalığı veya sarkoidoz gibi inflamatuar durum
Bir göz doktorunun iridosiklitin nedenini teşhis etmek ve bulmaya çalışması için muayene yapması ve iyi bir sağlık öyküsü alması gerekecektir. Bazen, altta yatan nedenin belirlenmesine yardımcı olmak için laboratuvar ve radyoloji testleri istenir.
İridosiklit belirtileri nelerdir?
İridosiklit belirtileri şunları içerebilir:
- Hafif kızarıklık
- Bulanık Görüş
- Göz Ağrısı
- Baş Ağrısı
- Işığa duyarlılık (fotofobi)
- Bazen belirtiler konjonktivit,kornea aşınması,yaralanması veya gözde yabancı cisim hissi gibi diğer göz problemlerinin belirtilerine benzer olabilir .
Tedavi edilmediği takdirde görme sorunlarına ve hatta görme kaybına neden olabilir, bu nedenle herhangi bir belirti yaşarsanız, uygun bir değerlendirme ve uygun tedavi aldığınızdan emin olmak için hemen göz doktorunuza görünmeniz önemlidir.
İridosiklit nasıl tedavi edilir?
Bir göz doktoru, iltihabı azaltmak, göz ağrısını yönetmek ve görme kaybına yol açabilecek komplikasyonları önlemek için iridosikliti tedavi edecektir.
İridosiklit tedavisi, göz bebeğini genişletmek, spazmları önlemek ve gözdeki iltihabı azaltmak için göz damlalarını içerebilir. Örneğin, göz doktorunuz aşağıdaki göz ilaçlarından bir veya daha fazlasını reçete edebilir:
- Antikolinerjikler – Işık hassasiyetini ve göz ağrısını tedavi etmek için kullanılır
- Topikal steroidler – Gözdeki iltihabı azaltmak için kullanılır. Steroidlerin diğer komplikasyonları önlemek için doz talimatlarını izlemenizi gerektirdiğini unutmayın.
Bazı sağlık koşulları nedeniyle iridosiklitli hastaların ek tedaviye ihtiyacı olabilir. Örneğin: Bakteriyel enfeksiyonu olan bir hasta, altta yatan enfeksiyonu tedavi etmek için antibiyotiklere de ihtiyaç duyabilir.
Belirli tipte artrit veya inflamatuar bağırsak hastalığı olan hastalar, görme kaybını önlemeye yardımcı olmak için tümör nekroz faktör blokerleri (örn., adalimumab veya infliksimab) olarak bilinen ilaçlara da ihtiyaç duyabilir.
Tedaviniz devam ederken göz doktorunuzun birkaç günde bir göz muayenesi için sizi görmesi gerekecektir . Göz tansiyonunuzu izlemeleri önemlidir çünkü ani bir basınç değişikliği görmenize zarar verebilir. İlk tedaviniz bittikten sonra da her altı ayda bir takip edilmesi gerekebilir.
İridosiklit ne kadar yaygındır?
Aslında, 100.000 kişi başına sadece yaklaşık 38 üveit vakası vardır.
Ön üveit, 10 üveit vakasının dokuzundan fazlasını oluşturur. Diğer üveit türleri – orta ve arka – çok daha az yaygındır. Bununla birlikte, aynı anda birden fazla üveit formu ortaya çıkabilir.
İridosiklit için göz doktorunuza görünün
Tedavi edilmeyen iridosiklit, katarakt,glokom ve düzensiz göz bebeği görme kaybı veya körlüğe yol açabilir. Neyse ki, hemen teşhis ve tedavi arayan hastalar tipik olarak iyi bir prognoza sahiptir. Görme kaybını önlemek için vakaların sadece %10 ila %30’unun sürekli tedaviye ihtiyacı olabilir.
İridosiklit belirtileri yaşarsanız, hemen göz doktorunuzdan randevu alın. Acil bir muayene ve tedavi görmek, görme kaybını önlemenin veya en aza indirmenin en iyi yollarından biridir. Gözlerinizi sağlıklı tutmak için düzenli göz muayeneleri yaptırmanız da önemlidir.
Leave a Reply