Alerjik konjonktivit olarak da adlandırılan göz alerjileri oldukça yaygındır. Gözler alerjenle karşılatığında ortaya çıkan alerjik tepkimeyle ortaya çıkar. Gözler, alerjenle savaşmak için histamin adı verilen bir madde üretir. Sonuç olarak, göz kapakları ve konjonktiva kırmızı, şiş ve kaşıntılı hale gelir. Gözler batışabilir ve yanmalar ve aşırı sulanmalar olabilir.Diğer konjonktivit türlerinin aksine , göz alerjileri kişiden kişiye yayılmaz.
Göz alerjisi olan kişilerde genellikle kaşıntılı, tıkalı burun ve hapşırma ile birlikte burun alerjileri de vardır. Genellikle mevsimsel alerjilerle ilişkili geçici bir durumdur.
Evcil hayvan kepeği, toz, polen, duman, parfüm ve hatta yiyeceklerle göz alerjileri oluşabilir.Nedeni önleyemezseniz, alerjileriniz daha şiddetli olabilir. Önemli derecede yanma ve kaşıntı ve hatta ışığa karşı hassasiyetiniz olabilir.
Göz alerjisinin belirtileri nelerdir?
En yaygın göz alerjisi belirtileri şunlardır:
- kırmızı, şiş veya kaşıntılı gözler
- gözlerin yanması, sulanması veya batışması
- ışığa duyarlılık
Burun alerjileri eşlik ediyorsa, burun tıkanıklığı, kaşıntı ve hapşırma da olabilir. Ayrıca baş ağrısı, vücutta kaşıntı veya boğaz ağrısı veya öksürük olabilir.
Göz alerjilerine ne sebep olur?
Alerji, vücudun bağışıklık sisteminin normalde zararsız olan bir alerjene tepki vermesidir. Bir alerjen gözünüzle temas ettiğinde, gözünüzdeki bazı hücreler (mast hücreleri olarak adlandırılır) alerjenle savaşmak için histamin ve diğer maddeleri salgılar. Bu reaksiyon gözlerinizin kızarmasına, kaşınmasına ve sulanmasına neden olur .
Havadaki alerjenler – hem içeride hem dışarıda – birçok göz alerjisine neden olur.
Bu alerjenler şunları içerir:
- çimenlerden, ağaçlardan ve yabani otlardan gelen polen
- toz
- evcil hayvan tüyü
- küfler
- Sigara içmek
Parfüm, kozmetik veya ilaçlara karşı alerjik reaksiyonlar da gözlerin alerjik tepki vermesine neden olabilir. Bazı kişilerin yağlayıcı göz damlalarındaki veya reçete edilen göz damlalarındaki koruyucu kimyasallara alerjisi olabilir. Mümkünse bunun yerine koruyucu içermeyen damlalar kullanmalıdırlar.
Bazen gözler, gözle doğrudan temas etmesi gerekmeyen diğer alerjenlere tepki verebilir. Bunlar, belirli yiyecekleri veya böcek ısırıklarını veya sokmalarını içerebilir.
Bazı insanlar göz alerjilerini ebeveynlerinden alır. Anne-babanızın her ikisinde de alerji varsa, yalnızca birinin alerjisi olması durumundan daha olasılık artar.