1. Küçük yazıları okumada sorun
Yaşlılıkta,yakını görmede bozukluk(elimize aldığımız şeyi görmeyip uzaklaştırıp netleştirme isteği) veya adıyla Presbiyopi, özellikle 40 yaşından sonra başlar. Bu; okuma , dikiş dikme veya yakın görme gerektiren hobilerimizle uğraşırken zorlanma,görmeme,uzaklaştırarak görme olarak ortaya çıkar.Yaşlılıkta okuma gözlükleri yardımcı olabilir.
2. Geceleri görme zorluğu
Daha yaşlı yetişkinler, gözlerinin karanlığa alışmasının ve karanlıkta odaklanmasının eskisinden daha uzun sürdüğünü fark edebilir. Çalışmalar , düşük ışık görüşünden sorumlu olan gözün çubuk hücrelerinin yaşlılıkta zayıfladığını ortaya koymuştur . Bu nedenle geceleri veya kötü havalarda sürüş daha zor hale gelir.
3. Kuru gözler
Yaşlılıkta , daha az gözyaşı üretme eğilimindedir; bu, kuru göz adı verilen rahatsız edici bir göz rahatsızlığıdır . Kuru göz özellikle menopoza girmiş kadınlarda yaygındır. Ciddiyete bağlı olarak, göz doktorunuz sizin için en iyi tedaviyi önerecektir .
4. Arka plana karışan nesneler
Yaşlılıkta,beyaz bir kaptaki süt gibi nesneleri benzer renkteki arka planlardan ayırt etmek daha zor olabilir. Buna kontrast duyarlılığı kaybı denir. Evin etrafında zıt renkler kullanmak gibi buna yardımcı olacak iyi görme teknikleri vardır .
5. Kırmızı, şişmiş göz kapakları
Göz kapağı iltihabı olan blefarit , yaşlılıkta hormonal değişiklikler nedeniyle daha yaygın hale gelir. Semptomlar kırmızı veya şiş gözler, kirpiklerin etrafında huysuz bir his veya ağrıyı içerir.
6. Görüşünüzdeki noktalar veya uçuşanlar
Yaşlılıkta sıklıkla vitreus dediğimiz gözün içini dolduran dolgu veya jölemsi madde, kalınlaşır ya da sulanabilir. Bu olduğunda, küçük jel kümeleri oluşabilir ve görüşümüzde uçuşan cisimlere neden olabilir . Bu genellikle zararsızdır, ancak bir göz doktoru ile tartışılmalıdır.
7. Işık çakmaları
İnsanlar görüşlerinde ara sıra ışık parlamaları gördüklerinde, bu genellikle yaşlanmanın bir işaretidir. Bu parlamalar, vitreus retinayı ovuşturduğunda veya çektiğinde meydana gelir . Yaşlılıkta yüzen cisimler ve şiddetli devam eden ışık çakmalarında bir göz doktoruna müracat etmelidir.
8. Parlama hassasiyeti
Belirli görme koşullarına sahip yaşlanan yetişkinler, parlamaya karşı giderek daha hassas hale gelebilir. Rahatsızlığı en aza indirmenin iyi bir yolu, dijital cihazlarda mat ekran filtresi kullanmak, evin etrafındaki aydınlatmayı ayarlamak ve dışarıdayken gözlerinizi güneş gözlüğü ve geniş kenarlı bir şapka ile kapattığınızdan emin olmaktır.
9. Katarakt
75 yaşın üzerindeki insanların yarısında katarakt gelişir . Katarakt, gözümüzün içindeki merceğin bulanıklaşması ve görmeyi zorlaştırmasıdır. Katarakt günümüzde kolay bir cerrahi yöntemle tedavi edilebilir .
10. Yaşa bağlı makula dejenerasyonu (AMD)
Yaşlılıkta sık rastlanan AMD , genellikle 50 yaş üstü yetişkinlerde görülen yaygın bir göz hastalığıdır. Hastalar hastalığın erken evrelerinde semptomları fark etmeseler de, merkezi görme zamanla azalır,merkezde görmede küçülme,büyüme veya eğrilmeler olabilir. Tedavi AMD tipine göre değişir.
11. Glokom
Her yaştan insana glokom teşhisi konulabilir , ancak hastalık en çok yaşlı yetişkinlerde görülür. Hastalık optik sinire zarar verir ve erken tedavi edilmezse körlüğe neden olabilir. Semptomlar genellikle fark edilmediğinden, kendinizi görme kaybından korumak için en iyi önleyici tedbir düzenli göz muayenesidir.
12. Diyabetik retinopati
Daha çok yaşlılıkta rastlanan Diyabetik retinopati , yetişkinlerde görme kaybının bir başka önde gelen nedenidir. Diyabetli bir kişi çok yüksek kan şekeri seviyeleri yaşadığında, retinadaki kan damarları hasar görebilir ve görme bozulabilir. Diyabetik retinopati için çeşitli tedavi seçenekleri vardır .
13. Düşmeler görmeyi tehdit eden yaralanmalara neden olabilir
Denge ve görüşteki değişiklikler nedeniyle ,yaşlılıkta düşme olasılığı artar. Bu, en sık evde meydana gelen göz yaralanmalarından biridir.Ciddi yaralanmalara yol açabilir. Düşme riskini en aza indirmek için, mobilya ve ev eşyalarının keskin köşelerini yastıklamak, korkulukları sabitlemek ve kilim ve paspasların kaymaz olmasını sağlamak dahil olmak üzere evin çevresinde basit ayarlamalar yapılabilir.
15. Uyku bozukluğu
Araştırmalar, gözlerimizin yaşlılıkta daha az mavi ışığı emdiğini gösteriyor . Bu nedenle vücudumuz sonraki yıllarda daha az melatonin üretir ve normal uyku-uyanıklık döngülerimizi bozabilir. Ayrıca uyku sorunlarının glokom ve diyabetik göz hastalığı olanlarda daha yaygın olduğuna inanılmaktadır .
Yaşlılıkta gözlerinizi ve genel sağlığınızı nasıl korursunuz?
Sağlık sorunları önce gözünüzde ortaya çıkabilir
Rutin göz muayeneleri sadece sessiz göz hastalıklarının önüne geçmek için değil, aynı zamanda genel sağlığınızı sağlamak için de önemlidir. Yüksek tansiyon, yüksek kolesterol, vitamin eksiklikleri ve çeşitli hastalıklar gibi sağlık durumları , herhangi bir semptom ortaya çıkmadan göz muayenesinde tespit edilebilir.
Ailenizin sağlık geçmişini bilmek geleceğinizi koruyabilir
Risk faktörlerinizi belirlemek, ciddi göz hastalıklarının görüşünüzü azaltmasını önlemek için önemlidir. Rutin göz muayeneniz sırasında aile öyküsü, etnik köken, yaş ve diğer faktörler göz doktorunuzla tartışılmalıdır.
Sağlıklı yaşam özellikle yaşlandıkça önemlidir
Egzersiz yapmak, iyi beslenmek ve diğer sağlıklı alışkanlıklar, sağlığınızın her yönü için her zaman önemli olmuştur. Kötü beslenme sonuçları uzun vadede ortaya çıkabilir.Obezite veya diyabet gibi belirli sağlık durumlarının riskini azaltmak, gözlerinizi de koruyacaktır.
Az görmeye yardımcı araçlar faydalı olabilir
Az görme yaşlanmanın normal bir parçası değildir, ancak bir göz hastalığından dolayı görme kaybı yaşayanlar için bağımsızlığı korumaya yardımcı olabilecek birkaç az görmeye yardımcı araçları vardır. Bunlar, metni yüksek sesle okuyan akıllı telefon uygulamalarından elde tutulan büyüteçlere kadar uzanır. Az gören bir rehabilitasyon ekibi , hayatı kolaylaştırmak için kişiselleştirilmiş önerilerle yardımcı olacaktır.
Yaşlılıkta gözlerinizi daha sık kontrol ettirmeyi planlayın
Yaşlılıkta, göz sağlığınızla ilgili her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için daha sık göz muayenesi yaptırmayı bekleyin. Göz doktorları, tüm sağlıklı yetişkinlerin 40 yaşına kadar bir göz doktoruna temel bir göz muayenesi yaptırmasını önermektedir . 65 yaş üstü yaşlılar her 1-2 yılda bir göz doktoruna görünmelidir .