Keratokonus

Keratokonus

 

 

 

 

 

 

Keratokonus korneanızın (gözünüzün şeffaf, kubbe şeklindeki ön yüzeyi) incelmesi ve yavaş yavaş dışa doğru bir koni şeklini almasıyla oluşur.

 

Koni şeklindeki kornea bulanık görmeye neden olur ve ışığa ve parlamaya karşı hassasiyete neden olabilir. Keratokonus genellikle her iki gözü de etkiler, ancak sıklıkla bir gözü diğerinden daha fazla etkiler. Genellikle 10 ila 25 yaş arasındaki kişileri etkilemeye başlar. Durum 10 yıl veya daha uzun süre yavaş ilerleyebilir.

 

Keratokonusun erken evrelerinde görme sorunlarını gözlük veya yumuşak kontakt lenslerle düzeltebilirsiniz. Daha sonra sert, gaz geçirgen kontakt lensler veya skleral lensler gibi diğer lens türleri ile tedavi gerekebilir. Durumunuz dahada kötüye giderse kornea nakline ihtiyacınız olabilir.

 

Kornea kollajen çapraz bağlama (cross linking) adı verilen yeni bir tedavi, keratokonusun ilerlemesini yavaşlatmaya veya durdurmaya yardımcı olabilir ve muhtemelen gelecekteki bir kornea nakli ihtiyacını önleyebilir. Bu tedavi, yukarıdaki görme düzeltme seçeneklerine ek olarak sunulabilir.

 

Keratokonus belirtileri:

 

Keratokonusun belirti ve semptomları hastalık ilerledikçe değişiklikler gösterir:

 

  • Bulanık veya çarpık görme
  • Gece sürüşünde sorunlara neden olabilecek parlak ışığa ve parlamaya karşı artan hassasiyet
  • Gözlük reçetelerinde sık sık değişiklik ihtiyacı
  • Ani kötüleşme veya görme bulanıklığı

 

Ne zaman doktora gitmeli:

 

Gözün düzensiz eğriliğinden (astigmatizma) kaynaklanabilecek görme yeteneğiniz hızla kötüleşiyorsa, göz doktorunuza  görünün. Rutin göz muayeneleri sırasında da keratokonus belirtilerine rastlanabilir.

 

Keratokonusun nedenleri:

 

Genetik ve çevresel faktörlerin rol oynadığı düşünülse de, keratokonusa neyin neden olduğunu kimse bilmiyor. Keratokonuslu yaklaşık her 10 kişiden 1’inde bu durumda olan bir ebeveyn de vardır.

 

Keratokonusta risk faktörleri:

 

Bu faktörler keratokonus gelişme olasılığını artırabilir:

 

  • Ailede keratokonus öyküsü olması
  • Gözlerin  şiddetli  ovulması
  • Retinitis pigmentosa(tavuk karası), Down sendromu(mongolizm), Ehlers-Danlos sendromu, saman nezlesi ve astım gibi hastalıklar varsa

 

Keratokonusta komplikasyonlar:

 

Bazı durumlarda korneanız hızla incelir ve bombeleşebilir ve ani görme azalmasına ve korneada skar(leke) oluşmasına neden olabilir. Bu, korneanızın iç astarının parçalanarak sıvının korneaya (hidrops) girmesine izin veren bir durumdan kaynaklanır. Şişlik genellikle kendi kendine geçer, ancak görüşünüzü etkileyen bir yara izi ,leke oluşabilir.

 

Gelişmiş keratokonus, özellikle koninin en belirgin olduğu yerlerde korneanızın yaralanmasına neden olabilir. Yaralı bir kornea, kötüleşen görme sorunlarına neden olur ve kornea nakli ameliyatı gerektirebilir.

 

Heading

Hemen Ara